Chcete získať trvalý prístup ku všetkým informáciám a využívať aj veľa ďalších výhod? Staňte sa členom 1.AŠKOS . Zaregistrujte sa

Z PRAXE: ZARADENIE ZAMESTNANCOV ŠKOLSKÝCH JEDÁLNÍ DO PLATOVÝCH TRIED

Aktuálne sa trápite s nedostatkom pracovných síl. Zosumarizovali sme pre vás možnosti ako sa dá v súčasnosti riešiť zaraďovanie zamestnancov školských jedální do platových tried.

test

Je problém zohnať vyučenú kuchárku. Pomocná kuchárka, ktorá má ukončené len základné vzdelanie (základnú školu), môže byť zaradená podľa katalógu len do 2 PT, kde sa vzdelanie nevyžaduje. Ak by ste ju chceli zaradiť do 3 PT - musí mať ukončené stredné vzdelanie, teda výučný list (nemusí byť v príslušnom odbore, ale potom musí mať aj odbornú spôsobilosť, ktorú si môže urobiť na príslušnom RÚVZ), resp. môže si doplniť vzdelanie na niektorej strednej škole (výučný list kuchár - v súčasnej dobe to je možné urobiť za 2 šk. roky). Ďalšia alternatíva je rekvalifikačný kurz, ktoré sa realizujú prostredníctvom Úradov práce, mali by byť akreditované.

Dotazujete sa viaceré na zaradenie pracovníčky, ktorá „nemá dané vzdelanie“. Aké nemá? Výučný list kuchár? Ak má ukončené stredné vzdelanie a prax v stravovacom zariadení, môže byť zaradená do 3 PT ako kuchárka, lebo podľa katalógu v 3PT sa vyžaduje kvalifikačné vzdelanie: stredné vzdelanie, nie je špecifikované aké.

  • Osobitný kvalifikačný predpoklad vzdelania pre výkon pracovnej činnosti kuchárky školskej jedálne nie je právnym predpisom stanovený.
  • Osobitnou podmienkou na vykonávanie epidemiologicky závažných činností (zamestnanci zariadení školského stravovania) je požadovaná Odborná spôsobilosť v zmysle zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov (§15-§16).
  • Dosiahnutý stupeň vzdelania a vykonávaná činnosť majú vplyv na zaradenie do platovej triedy.

Zamestnanci školských jedální (hlavné kuchárky, kuchárky a pracovníčky v prevádzke) sa zaraďujú do 2. až 5. platovej triedy podľa zložitosti a náročnosti vykonávanej pracovnej činnosti a podľa dosiahnutého stupňa vzdelania podľa časti 01. Spoločné pracovné činnosti katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce, pracovné činnosti z okruhu stravovania, ustanoveným nariadením vlády SR č. 341/2004 Z. z.

 

Vaša 

Partneri

biele-logo biele-logo

Prihlásenie

Zabudli ste svoje heslo?

Nie ste u nás prihlásený/á?

Zaregistrujte sa

  • prístup do neverejnej časti webu
  • možnosť sťahovania dokumentov
  • možnosť prispievať do diskusií k odborným článkom
  • zľavy pre členov na rôzne akcie a vybrané produkty
Registrácia >