DRUHY KONTROLNEJ ČINNOSTI
Komplexná - hĺbková kontrolná činnosť zameraná na komplexnú administratívnu, účtovnú a odbornú činnosť.
Tematická - kontrolná činnosť zameraná na jednu a viac kontrolných tematík. Tematická kontrola sa odporúča vykonávať v zariadeniach školského stravovania na porovnanie výsledkov.
Následná - kontrolná činnosť vykonávaná následne po vykonaní kontroly. Zameriava sa na kontrolu plnenia opatrení uložených na odstránenie nedostatkov a príčin zistených pri komplexnej alebo tematickej kontrole.
PREDMET KONTROLY
Dodržiavanie všeobecne záväzných právnych predpisov pre oblasť školského stravovania
- § 5 ods. 6 zákona č. 596/2003 Z. z.
Vydanie rozhodnutia riaditeľa školského zariadenia o prijatí žiaka do zariadenia školského stravovania na základe zápisného lístka stravníka (vyplnenej prihlášky na stravovanie rodičom alebo zákonným zástupcom dieťaťa alebo žiaka).
- §16 zákona č. 596/2003 Z. z.
Zaraďovanie školských zariadení do siete, vydanie zriaďovacej listiny školského zariadenia.
- § 140 ods. 3 a § 141 ods. 3 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len zákon č. 245/2008 Z. z.)
Poskytovanie stravovania zamestnancom škôl a školských zariadení a iným fyzickým osobám v zariadení školského stravovania , schválené v prevádzkovom poriadku zariadenia školského stravovania.
- § 140 ods. 4 zákona č. 245/2008 Z. z. príprava jedál a nápojov podľa
a) odporúčaných výživových dávok vydaných vo vestníku MZ SR, čiastka 4-5 zo dňa 19. júna 2015 a v súlade s § 10 ods. 2 vyhlášky Ministerstva zdravotníctva SR č. 533/2007 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia spoločného stravovania ( ďalej len vyhláška č.533/2007 Z.z.), vyhodnocovanie ich plnenia za časové obdobie jedného mesiaca podľa pedagogicko-organizačných pokynov vydaných MŠVVaŠ SR (ďalej len ministerstvo školstva);
b) materiálno-spotrebných noriem a receptúr pre školské stravovanie podľa vekových skupín stravníkov vydaných ministerstvom školstva
- vypracovanie normovacieho hárka,
- dodržiavanie druhu a množstva potravín podľa použitej receptúry,
- stravný list a výdaj potravín do spotreby podľa normovacieho hárka,
- dodržanie výrobného postupu pri príprave pokrmov a nápojov,
- kontrola hmotnosti hotovej porcie pokrmu alebo nápoja;
c) zásad na zostavovanie jedálnych lístkov v zariadení školského stravovania v prílohe č.1 k vyhláške č. 330/2009 Z. z
- časová štruktúra jedálnych lístkov,
- obsahová štruktúra pokrmov,
- všeobecné zásady a požiadavky na manipuláciu s potravinami
- vyznačenie alergénov v jedálnom lístku a hmotnosti porcií podľa vekových kategórií stravníkov;
d) finančného príspevku na nákup potravín na jedlo, ktorý uhrádza zákonný zástupca vo výške nákladov na nákup potravín podľa vekových kategórií stravníkov
- určenie príspevku na čiastočnú úhradu nákladov v súlade § 140 ods.10 a §141 zákona č. 245/2008 Z. z. podľa zvoleného finančného pásma (všeobecne záväzné nariadenie obce, samosprávneho kraja alebo rozhodnutie riaditeľa školy alebo školského zariadenia v zriaďovateľskej pôsobnosti OÚ).
- § 141 ods. 1 zákona č. 245/2008 Z. z.
Zabezpečovanie stravovania detí a žiakov vo výdajnej školskej jedálni; dodávka stravy zo školskej jedálne zaradenej v sieti škôl a školských zariadení SR.
- § 2 ods. 1 písm. b) vyhlášky č. 330/2009 Z. z.
Diétne stravovanie detí a žiakov v zariadení školského stravovania:
- príprava pokrmov a nápojov v zmysle § 140 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z.,
- donáška diétnych jedál a nápojov do zariadenia školského stravovania podľa § 8 ods. 3 písm. b) vyhlášky Ministerstva zdravotníctva SR č. 527/2007 Z. z. o podrobnostiach požiadavkách na zariadenia pre deti a mládež.
- § 2 ods. 1 písm. d) vyhlášky č. 330/2009 Z. z
Zabezpečovanie celospoločenských programov podpory zdravia.
- § 3 ods. 1 písm. d) vyhlášky č. 330/2009 Z. z.
Zabezpečenie výroby jedál a nápojov podľa hygienických požiadaviek a zásad správnej výrobnej praxe (nariadenie ES č. 852/2004 Európskeho parlamentu a Rady o hygiene potravín, zákona č. 152/1995 Z. z. o potravinách v znení neskorších predpisov, Potravinového kódexu Slovenskej republiky, zákona Národnej rady SR č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene zákonov (ďalej len zákon č. 355/2007 Z.z.), vyhlášky č. 533/2007 Z. z.
- zabránenie vstupu do výrobných a skladovacích priestorov neoprávneným osobám a zvieratám (§ 26 ods. 4 písm. a) zákona č. 355/2007 Z. z.)
- pri výrobe pokrmov zabezpečovanie ich zdravotnej neškodnosti a zachovávanie ic hvýživovej a zmyslovej hodnoty (§ 26 ods. 4 písm. b) zákona č. 355/2007 Z. z.);
- dodržiavanie zásad správnej výrobnej praxe pri výrobe pokrmov a nápojov (§ 26 ods. 4 písm. c) zákona č. 355/2007 Z. z.), vedenie dokumentácie správnej výrobnej praxe (§ 255 druhý oddiel, ôsma hlava – potravinového kódexu);
- zabezpečenie kontroly pri preberaní surovín a podmienok dodržania zdravotnej neškodnosti uskladňovaných surovín (§ 26 ods. 4 písm. d) a e) zákona č. 355/2007 Z. z.);
- ochrana hotových pokrmov a nápojov pred znehodnotením (§ 26 ods. 4 písm. f) zákona č. 355/2007 Z. z.)
- osobná hygiena zamestnancov zariadenia školského stravovania (§ 26 ods. 4 písm. k) zákona č. 355/2007 Z. z.);
- čistota zariadenia a prevádzkových priestorov zariadenia školského stravovania a ich kontrola (§ 26 ods. 4 písm. l) zákona č. 355/2007 Z. z.);
- odborná a zdravotná spôsobilosť zamestnancov zariadenia školského stravovania na epidemiologicky závažné činnosti pri výrobe, manipulácii a uvádzaní do obehu potravín a pokrmov (§ 16 a § 30 zákona č. 355/2007 Z. z.);
- školenie zamestnancov zariadenia školského stravovania v uplatňovaní zásad HACCP (kap. XII ods. 2 nariadenia (ES) č. 852/2004 Európskeho parlamentu a Rady o hygiene potravín).
- § 3 ods. 4 vyhlášky č. 330/2009 Z. z.
Postup pri odbere vzoriek z hotových jedál, ich uchovanie a vedenie dokumentácie (§ 11 vyhlášky č. 533/2007 Z. z.).
- § 3 ods. 5 vyhlášky č. 330/2009 Z. z.
Prevádzkový poriadok, rozhodnutie o jeho schválení príslušným regionálnym úradom verejného zdravotníctva (§ 26 ods. 4 písm. m) zákona č. 355/2007 Z. z.).
- § 8 vyhlášky č. 330/2009 Z. z.
Určenie počtu prevádzkových zamestnancov zariadenia školského stravovania podľa počtu prijatých stravníkov (príloha č. 2, 3, 4 vyhlášky č. 330/2009 Z. z.).
- § 9 vyhlášky č. 330/2009 Z. z.
Vedenie dokumentácie
- zriaďovacia listina,
- prevádzkový poriadok,
- evidencia osvedčení o odbornej a zdravotnej spôsobilosti zamestnancov,
- stravný lístok alebo evidencia kreditných kariet,
- zápisný lístok stravníka
- normovací hárok alebo stravný list,
- jedálny lístok,
- obratová súpiska zásob,
- výkaz stravovaných osôb,
- dokumentácia správnej výrobnej praxe,
- záznam o odkladaní vzoriek stravy,
- skladová karta,
- kniha prijatých faktúr a odoslaných faktúr,
- peňažný denník,
- prehľad inkasa stravného,
- evidencia odpadu,
- kniha objednávok,
- dodací list,
- kniha pracovných porád a preškolení,
- záznamy z kontrol.
- § 10 vyhlášky č. 330/2009 Z. z.
Materiálno-technické zabezpečenie zariadenia školského stravovania
- materiálne vybavenie (príloha č.5 k vyhláške č. 330/2009 Z. z.);
- vybavenie čistiacimi prostriedkami (príloha č.6 k vyhláške č. 330/2009 Z. z.);
- vybavenie ochrannými pracovnými prostriedkami podľa profesijných kategórií zamestnancov (príloha č.7 k vyhláške č. 330/2009 Z. z.).
KONTROLA KVALITY JEDÁL
1. § 140 ods. 4 zákona č. 245/2008 Z. z. príprava jedál a nápojov podľa
a) odporúčaných výživových dávok vydaných vo vestníku MZ SR, čiastka 4-5 zo dňa 19. júna 2015 a v súlade s § 10 ods. 2 vyhlášky č. 533/2007 Z.z., vyhodnocovanie ich plnenia za časové obdobie jedného mesiaca podľa pedagogicko-organizačných pokynov vydaných ministerstvom školstva;
b) materiálno-spotrebných noriem a receptúr pre školské stravovanie podľa vekových kategórií stravníkov vydaných ministerstvom školstva
- vypracovanie normovacieho hárka,
- dodržiavanie druhu a množstva potravín podľa použitej receptúry,
- stravný list a výdaj potravín do spotreby podľa normovacieho hárka,
- dodržanie výrobného postupu pri príprave pokrmov a nápojov,
- kontrola hmotnosti hotovej porcie pokrmu alebo nápoja;
c) zásad na zostavovanie jedálnych lístkov v zariadení školského stravovania v prílohe č.1 k vyhláške č. 330/2009 Z. z.
- časová štruktúra jedálnych lístkov,
- obsahová štruktúra pokrmov,
- všeobecné zásady a požiadavky na manipuláciu s potravinami
- vyznačenie alergénov v jedálnom lístku a hmotnosti porcií podľa vekových kategórií stravníkov;
d) finančného príspevku na nákup potravín na jedlo, ktorý uhrádza zákonný zástupca vo výške nákladov na nákup potravín podľa vekových kategórií stravníkov.
2. § 3 ods. 1 písm. d) vyhlášky č. 330/2009 Z. z.
Zabezpečenie výroby jedál a nápojov podľa hygienických požiadaviek a zásad správnej výrobnej praxe ( nariadenie ES č. 852/2004 Európskeho parlamentu a Rady o hygiene potravín, zákona č. 152/1995 Z. z. o potravinách v znení neskorších predpisov, Potravinového kódexu Slovenskej republiky, zákona č. 355/2007 Z. z., vyhlášky č. 533/2007 Z. z.
- zabránenie vstupu do výrobných a skladovacích priestorov neoprávneným osobám a zvieratám (§ 26 ods. 4 písm. a) zákona č. 355/2007 Z. z.),
- pri výrobe pokrmov zabezpečovanie ich zdravotnej neškodnosti a zachovávanie ich výživovej a zmyslovej hodnoty (§ 26 ods. 4 písm. b) zákona č. 355/2007 Z. z.),
- dodržiavanie zásad správnej výrobnej praxe pri výrobe pokrmov a nápojov (§ 26 ods. 4 písm. c) zákona č. 355/2007 Z. z.), vedenie dokumentácie správnej výrobnej praxe (§ 255 druhý oddiel, ôsma hlava – potravinového kódexu),
- zabezpečenie kontroly pri preberaní surovín a podmienok dodržania zdravotnej neškodnosti uskladňovaných surovín (§ 26 ods. 4 písm. d) a e) zákona č. 355/2007 Z. z.),
- ochrana hotových pokrmov a nápojov pred znehodnotením (§ 26 ods. 4 písm. f) zákona č. 355/2007 Z. z.),
- osobná hygiena zamestnancov zariadenia školského stravovania (§ 26 ods. 4 písm. k) zákona č. 355/2007 Z. z.),
- čistota zariadenia a prevádzkových priestorov zariadenia školského stravovania a ich kontrola (§ 26 ods. 4 písm. l) zákona č. 355/2007 Z. z.)
- odborná a zdravotná spôsobilosť zamestnancov zariadenia školského stravovania na epidemiologicky závažné činnosti pri výrobe, manipulácii a uvádzaní do obehu potravín a pokrmov (§ 16 a § 30 zákona č. 355/2007 Z. z.),
- školenie zamestnancov zariadenia školského stravovania v uplatňovaní zásad HACCP (kap. XII ods. 2 nariadenia (ES) č. 852/2004 Európskeho parlamentu a Rady o hygiene potravín).
3. § 3 ods. 4 vyhlášky č. 330/2009 Z. z.
Odber vzoriek z hotových jedál, ich uchovávanie a vedenie dokumentácie (§ 11 vyhlášky č. 533/2007 Z. z.).
KONTROLA HOSPODÁRENIA S FINANČNÝMI PROSTRIEDKAMI A S MATERIÁLNYMI HODNOTAMI
- Evidencia stravníkov prihlásených na stravovanie – platby, preplatky, nedoplatky, včasné odhlasovanie a prihlasovanie na stravovanie v súlade s prevádzkovým poriadkom.
- Kontrola mesačných účtovných uzávierok stravného, hospodárenie, efektívnosť a účelnosť použitia finančných prostriedkov na nákup potravín.
- Režijné náklady na stravovanie a iné zdroje financovania – výpočet režijných nákladov, príjem, evidencia, ich efektívne využívanie.
- Nákup majetku (drobného hmotného a dlhodobého hmotného majetku), evidencia, označenie, inventarizácia.
- Nákup čistiacich a dezinfekčných prostriedkov, ich evidencia.
- Nákup ochranných pracovných prostriedkov, ich evidencia.
- Opravy a údržba a iné finančné náklady na prevádzku zariadenia školského stravovania.
Mgr. Ľudmila Očenášová