Z PRAXE: ZARADENIE ZAMESTNANCOV ŠKOLSKÝCH JEDÁLNÍ DO PLATOVÝCH TRIED

Je problém zohnať vyučenú kuchárku. Pomocná kuchárka, ktorá má ukončené len základné vzdelanie (základnú školu), môže byť zaradená podľa katalógu len do 2 PT, kde sa vzdelanie nevyžaduje. Ak by ste ju chceli zaradiť do 3 PT - musí mať ukončené stredné vzdelanie, teda výučný list (nemusí byť v príslušnom odbore, ale potom musí mať aj odbornú spôsobilosť, ktorú si môže urobiť na príslušnom RÚVZ), resp. môže si doplniť vzdelanie na niektorej strednej škole (výučný list kuchár - v súčasnej dobe to je možné urobiť za 2 šk. roky). Ďalšia alternatíva je rekvalifikačný kurz, ktoré sa realizujú prostredníctvom Úradov práce, mali by byť akreditované.

Dotazujete sa viaceré na zaradenie pracovníčky, ktorá „nemá dané vzdelanie“. Aké nemá? Výučný list kuchár? Ak má ukončené stredné vzdelanie a prax v stravovacom zariadení, môže byť zaradená do 3 PT ako kuchárka, lebo podľa katalógu v 3PT sa vyžaduje kvalifikačné vzdelanie: stredné vzdelanie, nie je špecifikované aké.

Zamestnanci školských jedální (hlavné kuchárky, kuchárky a pracovníčky v prevádzke) sa zaraďujú do 2. až 5. platovej triedy podľa zložitosti a náročnosti vykonávanej pracovnej činnosti a podľa dosiahnutého stupňa vzdelania podľa časti 01. Spoločné pracovné činnosti katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce, pracovné činnosti z okruhu stravovania, ustanoveným nariadením vlády SR č. 341/2004 Z. z.

 

Vaša